Strona 2 z 2

Re: Jak elaborowac kaliber 12 CP ?

: 5 września 2015, 09:05
autor: waliza
Nie troluj. Po prostu napisz KONKRETNIE. O elaboracji to chyba jakieś pojęcie każdy ma więc co tu pisać? Bierzesz łuskę , wymieniasz spłonkę, wsypujesz proch, śrut obciskasz. Gotowe. Tadam. Teraz coś napisałem i jest baza do pytań i polemiki. Co Cię interesuje dokładniej? Wymiana spłonki czy sypanie śrutu?

Re: Jak elaborowac kaliber 12 CP ?

: 5 września 2015, 10:34
autor: mkl1
Prosty i skuteczny:
Zalecana amunicja:
72grs. prochu szwajcarskiego FFg, 32gr.śrutu. Przybitki korkowe 12ga.Pedersoli, Przybitki kartonowe 12ga. Pedersoli , kapiszony RWS 1075.


Na stronce "Candle Cratriges" też masz "recepturę"
For comparison purposes, I also fired an equal number of loose charges using 1 1/8 ounces of No. 4 shot powered by 75 grains of FFFg. The same wad combination was used with this loose charge. The 1 1/8 ounce load contains a few more
Jeżeli zmniejszasz ilość śrutu na 24 gramy to równocześnie PROPORCJONALNIE zmniejszasz ilość prochu.
Mirek
inne ładunki ( bo goglarka nie BOLI :mrgreen:
http://www.circlefly.com/html/muzzleloaders.html
http://www.ballisticproducts.com/bpi/ar ... Powder.htm
i cała książeczka
https://books.google.pl/books?id=OF7WL7 ... ns&f=false
PS.
Jeżeli to stara strzelba, to radzę dobrze sprawdzić lufy (endoskopem) i strzelać z mniejszych naważek..., albo stracisz paluszki...
Wiem co piszę, bo sam strzelam zarówno ze starych 16 ga ,36GA(410) jak również ze wspólczesnej repliki 12GA.
Oczywiście "bock" też ci jest u mnie...

Re: Jak elaborowac kaliber 12 CP ?

: 6 września 2015, 19:14
autor: 357
Strzelba stara, brytyjska
kurki zewnetrzne
T Page Wood



[quotwe="mkl1"]Prosty i skuteczny:
Zalecana amunicja:
72grs. prochu szwajcarskiego FFg, 32gr.śrutu. Przybitki korkowe 12ga.Pedersoli, Przybitki kartonowe 12ga. Pedersoli , kapiszony RWS 1075.


Na stronce "Candle Cratriges" też masz "recepturę"
For comparison purposes, I also fired an equal number of loose charges using 1 1/8 ounces of No. 4 shot powered by 75 grains of FFFg. The same wad combination was used with this loose charge. The 1 1/8 ounce load contains a few more
Jeżeli zmniejszasz ilość śrutu na 24 gramy to równocześnie PROPORCJONALNIE zmniejszasz ilość prochu.
Mirek
inne ładunki ( bo goglarka nie BOLI :mrgreen:
http://www.circlefly.com/html/muzzleloaders.html
http://www.ballisticproducts.com/bpi/ar ... Powder.htm
i cała książeczka
https://books.google.pl/books?id=OF7WL7 ... ns&f=false
PS.
Jeżeli to stara strzelba, to radzę dobrze sprawdzić lufy (endoskopem) i strzelać z mniejszych naważek..., albo stracisz paluszki...
Wiem co piszę, bo sam strzelam zarówno ze starych 16 ga ,36GA(410) jak również ze wspólczesnej repliki 12GA.
Oczywiście "bock" też ci jest u mnie...[/quote]

Re: Jak elaborowac kaliber 12 CP ?

: 6 września 2015, 19:16
autor: 357
Ja nie mam pojecia bo nigdy NIE ROBILEM !
Drogi trollu waliza.

Juz nic mnie nie interesuje, dzieki.

waliza pisze:Nie troluj. Po prostu napisz KONKRETNIE. O elaboracji to chyba jakieś pojęcie każdy ma więc co tu pisać? Bierzesz łuskę , wymieniasz spłonkę, wsypujesz proch, śrut obciskasz. Gotowe. Tadam. Teraz coś napisałem i jest baza do pytań i polemiki. Co Cię interesuje dokładniej? Wymiana spłonki czy sypanie śrutu?