Mała poprawka, otóż napisałem coś takiego:
AKMSN napisał(a):
Wiele lat temu, czytając wypowiedzi Botrasa (choćby te zawarte tutaj), byłem przekonany że zjawisko odbicia suwadła nie ma jak w AK doprowadzić do niewypału czy innych problemów. Ot, AK ma odcinek swobodnego ruchu suwadła, więc nawet jak suwadło odbije się (zakładam że nie poza odcinek swobodnego ruchu), to i tak strzał nie padnie przy odryglowanym zamku. Jednocześnie AK ma zamek w suwadle, więc byłem przekonany że nawet przy odbiciu suwadła, kurek sięgnie iglicy.
Podczas gdy miało być:
AKMSN napisał(a):
Wiele lat temu, czytając wypowiedzi Botrasa (choćby te zawarte tutaj), byłem przekonany że zjawisko odbicia suwadła nie ma jak w AK doprowadzić do niewypału czy innych problemów. Ot, AK ma odcinek swobodnego ruchu suwadła, więc nawet jak suwadło odbije się (zakładam że nie poza odcinek swobodnego ruchu), to i tak strzał nie padnie przy odryglowanym zamku. Jednocześnie AK ma iglicę w zamku, więc byłem przekonany że nawet przy odbiciu suwadła, kurek sięgnie iglicy, a iglica spłonkę.
Swoją drogą, naszły mnie dwie myśli (no dobra, pewna osoba mi pomogła przy tych
myślach):
-być może ten występ z tyłu suwadła, pełniący rolę bezpiecznika przed strzałem przedwczesnym, jest na tyle krótki, że przy niewielkim odbiciu suwadła, występ ten nie
włącza się. To znaczy, być może przy niewielkim odbiciu suwadła występ ten nie uniemożliwia kurkowi zbicia spłonki, a jednocześnie może odbicie suwadła jest właśnie niewielkie.
-może zgranie w czasie współpracujących ze sobą elementów broni jest takie że kurek uderza w iglicę już przy
wygaszonym (albo prawie wygaszonym) odbiciu suwadła.
Edycja: w sumie te dwie powyższe
myśli nie są nowe, w pierwszym poście napisałem coś podobnego:
AKMSN napisał(a):
Może więc ów występ w suwadle chroniący przed strzałem przedwczesnym ma tak dobraną długość, aby pozwolić kurkowi sięgnąć iglicę przy niewielkich odbiciach suwadła? A może po prostu sytuacja gdzie kurek chce sięgnąć iglicę akurat w momencie kiedy suwadło jest odbite w AK się nie zdarza?