Więc czy nie warto poczekać z decyzją, poszwędać się po strzelnicy i pooglądać jak to wygląda, niż potem żałować swoich decyzji? Wiec moja rada jest taka, żebyś przeszedł się na strzelnicę i zobaczył wszystko od "kuchni"
Moderator: Moderatorzy
No cóż Walker jest dla ludzi lubiących broń o dużej masie, ale prawdę powiedziawszy z mojego zestawu Walker, Dragoon i Navy (pomijam oczywiście Pocketa - bo to broń kieszonkowa, służąca do strzelania na dystans raczej krótki np. 15m), to właśnie Walkera odbieram jako broń najcelniejszą (inna sprawa, że w przypadku broni na amunicję zespoloną też wybiorę tę raczej ciężką - ot kwestia gustu). Oczywiście, że da się strzelać na 100m, zresztą jak z każdej broni krótkiej (a Walker zapewnia całkiem przyzwoity tor lotu pocisku) tyle, że oczywiście takie strzelanie to raczej ciekawostka - choć można dojść do całkiem przyzwoitej częstotliwości trafień np. różnych sylwetek. Dystansem dla broni krótkiej jest 50m i to bez względu na o czy to rewolwer kapiszonowy czy pistolet na amunicje scaloną.rumcajs1984 pisze:Niedawno nabyłem ogromnego Walkera, czyli największy epokowy rewolwer, mimo swojej 9 calowej lufy, to mam trudności przy strzelaniu na 50 metrów, muszę go dopiero "oswoić". A podobno można z niego strzelać nawet na 100 metrów(ile w tym prawdy, to czas pokaże).
W sumie karabinek z krótką lufą jaki aktualnie ma na myśli jaskin jest taką bronią trochę "pośrednią" - pomiędzy dystansem "rewolwerowym" czyli 50m, a tym dla karabinów z dłuższymi lufami, które służą do strzelania na 100 i więcej metrów. Taki karabinek sprawdza się najlepiej na dystansie 50-100m.rumcajs1984 pisze:Dla karabinów 100 metrów to dystans średni. Więc próbuję cię zrozumieć, ale ty miotasz się pomiędzy bronią długą a krótką, a to jest dość spora różnica(zarówno broń długa i krótka ma swoje wielkie minusy i plusy). W każdym bądź razie od zawsze chyba myślano nad bronią pośrednią i wymyślono rewolwer z zmienną lufą i dołączaną kolbą, to była zarówno broń długa jak i krótka( swoją drogą, to colt jest prekursorem karabinków pośrednich)
Ciekawe ... mój Walker przy tej naważce i kuli bije na 50m prawie "w punkt", na 25m muszę mierzyć poniżej gdzieś w skraj pierścienia 8 i 9 na tarczy wojskowej 23p. Ale to pewnie kwestia przyrządów - te nacinane kurki nie grzeszą dokładnością i jak zauważyłem prawie każdy rewolwer strzela nieco inaczej. Walker kolegi przy tej samej naważce i kuli strzela w nieco wyżej przy 25m, o jakieś 5cm.rumcajs1984 pisze: Z odległości 50 metrów, to muszę sporo mierzyć nad celem przy naważce 2 gram.
Twój celownik jest wyraźnie "ustawiony" na 25m czyli tor lotu pocisku przecina linię celowania na 25m. Po tym punkcie pocisk już tylko opada, a więc normalnym jest, że na 50m musisz celować wyżej.rumcajs1984 pisze:...ano właśnie, mnie bije dużo poniżej miejsca mierzenia, tak na równo to bije gdzieś na 25 metrach, a potem drastycznie w dół. Wydaje mi się że według balistyki to pocisk powinien górować a nie opadać. Dodam że po 50 metrach, to pocisk ma dość dużą energię, bo blachę czy deskę przebija bez problemu.
Dziwne jak dziwne - takie były "w epoce" - po prostu naucz się z nich strzelać. To w sumie nic trudnego - trochę treningu.rumcajs1984 pisze:Zastanawiam się, czy gdyby ta szczerbinka była "głębsza" to czy aby to nie było by lepiej? Jakoś te szczerbinki są dziwne, bo jak by "trójkątne"
Zmniejszy opad pocisku, ale jakiś wielkich wartości się nie spodziewaj może ze 2-3cm. Różnice w torze lotu dla takich małych odległości są niewielkie przy zmianach prędkości w zakresie uzyskiwalnym z naważek stosowanych w Walkerze.rumcajs1984 pisze:Podwyższę naważkę i zobaczę czy będzie lepiej na 50 metrów. Czy dobrze kombinuję, że większa naważka powinna znacznie "podnieść" pocisk?
Te przyrządy celownicze są trochę symboliczne, tak naprawdę to nawet nie wiadomo na jakie odległości są "ustawione", bo równie dobrze np. na 100m, a kwestie miejsca trafienia wiążą się przecież jeszcze choćby z wysokością umieszczenia tarczy itd. (na strzelnicy klubowej u mnie są nieco wyżej, a na innej gdzie czasem strzelam na 50m jest niżej, bo na wysokości wzroku są ruchome sylwetki). Zresztą przyrządy są tak ukształtowane, że po prostu należy sobie dobrać sposób ich zgrywania i punkt celowania. Bo tak naprawdę jak wezmę do ręki rewolwer kolegi to mój punkt celowania jest inny niż on to robi (jak to mówią "każdy ma innego zeza"), pewnie nieco inaczej zgrywamy te symboliczne przyrządy - nie są one tak jednoznaczne jak przyrządy współczesne. Prawdę powiedziawszy ja tam się na teoriach za bardzo nie wyznaję - wolę sobie postrzelać i dojść doświadczalnie do tego jak celować i gdzie.rumcajs1984 pisze:...zastanawiam się czy nie oddać Walkera do rusznikarza, żeby mi poprawił tą szczerbinkę na bardziej "współczesną". Pytanie czy da się to wykonać. Niby się do tej szczerbinki przyzwyczaiłem, ale może jak się ją poprawi to będzie lepiej, sam już nie wiem.
jaskin pisze:Nazbierałem już na tą broń.Prosze dać mi jakieś linki z prochem, kulami i z jakimś wyciorem oraz z jakimś smarem do konserwacji.Z góry dziekuje
Obsługa rewolweru nie jest żadną filozofię i nie wymaga, żadnego super sprzętu. Tak naprawdę to polecam po prostu wejść do jakiegoś sklepu myśliwskiego i kupić zwykły, prostu mosiężny wycior do broni krótkiej z uniwersalnym gwintem, na którego koniec nakręcisz zarówno szczotkę metalową (do usuwania ołowiu), szczotkę z tworzywa (dobra do mycia lufy) oraz końcówkę do nawlekania szmatki. Koszt takiego wyciora to kilkanaście złotych, a końcówki są po kilka złotych. Rozmiar zależy od kalibru broni, do .44, albo typowe końcówki do kalibru 44-45 (nie zawsze są), albo jeśli chodzi o szczotki z tworzywa do kalibru śrutowego 20. Możesz też kupić paczkę filców do czyszczenia broni w kalibrze 44-45 (dla .36 weź te do kalibru 9,3mm, a do .31 do kalibru 8mm). Zresztą możesz kupić sobie tych filcy więcej i po przecięciu na pół używać jako przybitek (ja tak robię wychodzi taniej od typowych do broni CP, a wycinać mi się samodzielnie po prostu nie chce).jaskin pisze:tam jest taki wybór wyciorów, że nie wiem który jest dla mnie dobry. Równiez innych akcesoriów, więc proszę podać mi jakie akcesoraia warto kupić w tym sklepie.