Ostatnio na znanym wszystkim forum przeczytałem wątek w którym pewien Pan stwierdził, że rewolwer z załadowaną kulą i prochem nie jest de facto bronią załadowaną.
Potem zaczęła się w tym wątku moda na sukces, trolling na 102 etc.
Załóżmy hipotetycznie taki scenariusz:
Chciałbym nagrać filmik na YT, coś w rodzaju poradnika jak ładować broń czarnoprochową (rozmawiamy o rewolwerze.) W celu promowania tego hobby/sportu.
W tym celu, jak by nie było musiałbym wsypać proch i umieścić kulę w bębenku u siebie w mieszkaniu.
Oczywiście nie mówimy nic o zakładaniu kapiszona. Potem przejechałbym się na strzelnicę oddaloną ode mnie jakieś 2km i wystrzelał cały ładunek w tarczę, na dodatek co by nikomu nie podnosić ciśnienia bębenek z kulą i prochem miałbym oddzielnie w pudełeczku. (Nie w rewolwerze)
Proszę powiedzcie mi czy naprawdę wtedy jestem aż takim krejzolem-terrorystą?
Biorąc pod uwagę zdrowy rozsądek: Jasne, nie jest najmądrzejszym postępowaniem noszenie przy sobie naładowanego bębenka ale ja by cholera nie było TO NIE JEST ZAŁADOWANA BROŃ CZARNOPROCHOWA.
Jeśli ktoś twierdzi, że kapiszonowy rewolwer czarnoprochowy bez kapiszona jest bronią załadowaną i gotową do strzału to proszę mi pokazać jak z niego strzelać - Obiecuję do końca życia przelewać na konto tego Pana 50% pieniędzy które wydałbym na kapiszony. (Gra warta świeczki, jeśli przyjmując, że będę żył tyle ile wynosi średnia wieku życia mężczyzn to przez kolejne 47 lat będziecie mieli małe lecz stałe źródło dochodu!

Z tego co widziałem, na tamtym forum w tamtym temacie nikt jednoznacznie nie odpowiedział, że jest to całkowicie dozwolone, a wg. mnie takie jest - Jeśli ktoś uważa inaczej to prosiłbym mnie w racjonalny sposób uświadomić, że jestem groźnym dla całego świata terrorystą-oszołomem.
Disclaimer: Autor tego wątku NIGDY nie zamierzał i nie zamierza chodzić z rewolwerem w takim stanie w kaburze po ulicy/mieście etc.

Liczę na wnoszące coś do tematu posty - nie chcę nikomu innemu czegoś ujmować ale społeczność TEGO forum uważam za bardzo rozgarniętą i taką "życiową" - Szacunek dla was Panie i Panowie.
Pozdrawiam serdecznie!