"śruby mikrometryczne" do AK czasami się pojawiają na alle... Będzie pasować ale lepsza by była od beryla. W instrukcji jest opisane ile trzeba przesunąć muszkę żeby uzyskać na tarczy przesunięcie ŚPT (średni punkt trafienia).
Ze względu na to, że te śruby łatwo zepsuć - I większość właśnie jest zepsuta - w WP często stosowało się / stosuje metodę zastępczą - tzw młotek i granat

)
Młotek - wiadomo a granat ćwiczebny ( standardowe wyposażenie na strzelaniu

) ma gniazdo zapalnika takiej wielkości że pasuje idealnie do podłożenia pod muszkę żeby mogła się przesunąć. Ustawiłem tak setki AK i beryli (na pewno więcej niż śrubą) i system działa!
Mam w wersji elektronicznej instrukcję - "przystrzeliwanie broni strzeleckiej" z lat 90-tych - jest tam rozbite na atomy przystrzeliwanie broni będącej na wyposażeniu WP w owym czasie (więc tantal pewnie też). Mogę ci wysłać na maila ale będę miał dopiero do niej dostęp za tydzień.
Jak nie masz instrukcji do tantala to mogę też porobić skany interesujących cię rzeczy - tylko nie całą bo ma kilkaset stron(ostatnia z porządnych instrukcji do broni w WP bo do beryla oprócz fabrycznej to nie ma do tej pory

). Mam też ciekawostkę - instrukcje tymczasową - w końcu byliśmy jedna z niewielu jednostek, która tantale miały

. Mam też chyba gdzieś specjalną tarczę do przystrzeliwania (uniwersalną - podwija się tylko w wyrysowanym miejscu do danego rodzaju broni) jednak osobiście nie lubię tych tarcz i wolę przystrzeliwać do 23p.
BTW - nigdy nie miałem okazji strzelać na 200 m na celność. Góra to 100 - pozostałe strzelania tylko do figur "ukazujących się". Musze kiedyś spróbować - może być ciekawie.