Mam pytanie odnośnie szczelinowego tłumika płomieni stosowanego na M16A2. Otóż zgodnie z artykułem Krótkie szesnastki (artykuł Ireneusza Chloupka z 2000 roku, magazyn Broń i Amunicja) tłumik płomieni zastosowany w M16A2 nie ma dwóch szczelin stosowanych na wcześniejszym modelu tłumika płomieni. Jednocześnie te szczeliny które usunięto, to zgodnie z autorem mają być: szczelina umieszczona na dolnej powierzchni tłumika i szczelina umieszczona na lewej powierzchni tłumika. Gazy prochowe dzięki nowemu układowi szczelin powinny być kierowane do góry i w prawo, co wydaje się mieć sens- redukcja podrzutu i ruchu końca lufy w prawo po strzale. Co prawda wiem że M16 ma układ liniowy, co już redukuje podrzut do minimum, ale brak dolnej szczeliny to też inne zalety- choćby mniej pyłu i kurzu podrywanego z podłoża. Jest jednak pewne ale. Otóż postanowiłem sprawdzić w innych źródłach niż artykuł Chloupka jak wygląda sprawa z tłumikiem płomieni stosowanym na M16A2. No i faktycznie, w wielu miejscach autorzy piszą o braku dolnych szczelin, a tym samym o kierowaniu gazów prochowych do góry przez tłumik, jednak nigdzie nie znalazłem wzmianki o braku szczelin/szczeliny lewych. Jak to więc jest z tłumikiem płomieni stosowanym na M16A2? Czy ma on układ "szczeliny na górze, po lewej, po prawej, brak szczelin na dole", czy może jednak Chloupek ma rację i układ to "szczeliny na górze, szczeliny po prawej, brak szczelin na dole i brak szczelin po lewej". Ujmując to inaczej, interesuje mnie lewa powierzchnia tłumika płomieni M16A2 i ewentualny brak szczelin na niej. Jak na razie, przeglądając zdjęcia, mam wrażenie że Chloupek chyba jednak racji nie ma- na wszystkich zdjęciach jakie znalazłem M16A2 ma tłumik płomieni zamocowany na lufie na zasadzie "szczeliny są u góry i po bokach, lecz brak ich na dole" (czyli że szczeliny są na lewej powierzchni tłumika).
Jeśli interesujesz się uzbrojeniem wejdź na
Milimoto