materiał na łęczysko
Moderator: Moderatorzy
materiał na łęczysko
a może tak łuk z maty szklanej. Wiem że gdzieś (nie wiem gdzie) można dostać maty o różnym splocie włukien, gęstości itd. Laminat to lekka żecz więc można robić nawet duże pola przekroju w zależnośći od zamierzonej siły łuku czy kusz. W wakacje spróbuje poeksperymentować z takim materiałem czy wogule się nadaje. Czy np nie jest zbyt elastyczny na łuk.
- waliza
- Site Admin
- Kontakt:
z maty??hm chyba cos nie bardzo.Z włokien szklanych jak najbardziej ale to z preta chyba.W dziecinstwie mialem taki luk z preta z wlokien szklanych(chyba?).Taki zielonkawy super sprezysty pret i to o jednej srednicy,niezwezajacy sie.Pamietam ze strzaly spokojnie szlo "wstrzelic " na dach wiezowca 10 pietrowego 

kiedyś w telewizji widzialem matę szklaną, której włókna był ułożone w sposób uporządkowany, np w formie siatki z kwadratowymi oczkami i o różnej wielkości tych oczek w przypadku różnych rodzajów maty. Ogulnie to myślę o zrobieniu kuszy. Na początku zrobię listewkę z maty o przekroju prostokąta, zobaczę jak sie ona wygina itd, a potem jak już będe miał mniej więcej obraz jak to działa to zaczne eksperymentować ze zmiennym kształtem przekroju i zobaczym. Ale czuję że trochę to pochłonie $$$$$$$$$$, bo to nie są tanie rzeczy.
tak samo miałem dobra zabawka ale trzeba było zabezpieczyć chwyt bo inaczej fragmecikitakie igiełki się wbijały w łapywaliza pisze:z maty??hm chyba cos nie bardzo.Z włokien szklanych jak najbardziej ale to z preta chyba.W dziecinstwie mialem taki luk z preta z wlokien szklanych(chyba?).Taki zielonkawy super sprezysty pret i to o jednej srednicy,niezwezajacy sie.Pamietam ze strzaly spokojnie szlo "wstrzelic " na dach wiezowca 10 pietrowego

a kto powiedział że mam zamiar dotykać maty bezpośrednio. Takie coś się szpachluje żywicą epoksydową, która jest elastyczna, na to jakiś lakierek, choć by zwykły w sprayu i git. A pozatym to mam zamiar zrobić z czegoś takiego kuszę, bo można wszystko samemu zrobić, a nie jak w przypadku resora praktycznie masz gotowy produkt, na którego kształt i charakterystyke jesteś skazany
Lepszy od maty szklanej jest na pewno kevlar ...a kto powiedział że mam zamiar dotykać maty bezpośrednio. Takie coś się szpachluje żywicą epoksydową, która jest elastyczna, na to jakiś lakierek, choć by zwykły w sprayu i git. A pozatym to mam zamiar zrobić z czegoś takiego kuszę, bo można wszystko samemu zrobić, a nie jak w przypadku resora praktycznie masz gotowy produkt, na którego kształt i charakterystyke jesteś skazany

Zwykłą żywica epoksydowa jest bardzo, bardzo "elastyczna", postrzelasz ze szpachlowanego łuku to sie sam przekonasz

Kusza podpadnie pod broń, na jej produkcje są niestety "paragrafy" ale resor jest fantastycznym materiałem ...
Obejrz sobie resor od malucha ... kilka pór do wyboru i każde o innej charakterystyce, duży młotek plus kowadło i profilujesz go na zimno jak chcesz ...
Mimo wszystko polecam rozwage przed takimi próbami ...
Byłem dzisiaj w Chemii- we wrzeszczu na grunwaldzkiej. Skończyły im się zapasy żywicy i mają jedną płachtę maty 100x50 cm. Ponoć dostawa może być zarówno za tydzień jak i za miesiąc, ale jak tylko będą mieli to popróbuje z tym materiałem. Wydaje mi się że wystarczy tylko dobrać odpowiednie wymiary przekroju łęczyska i mam przeczucie że mata spełni swoje zadanie, że przy odpowiedniej grubości ramion będzie w niej full powera i kupa wytrzymałości na zginanie. Oczywiste jest że takie ramiona będą musiały byś znacznie grubsze niż resor, ale laminat jest lekki, więc ramiona będą mogły ( jak mi się wydaje) mieć niezłą grubość, a co za tym idzie dużo mocy. Jeśli przy pierwszych próbach z tym materiałem uzyskam siłę 20 kg to uznam to za sukces. Naraze to zrobiłem projekcik mechanizmu spustowego, który w teorii wydaje się być skuteczny. Wszystko obliczyłem i wyszło mi że jeśli cięciwa będzie działać z siłą 20 kg, to do naciśnięcia soustu będzie trza użyć siły ok 0,3 kg, czyli naprawde niewiele. Do naciśnięcia spustu mojej chinki B3 trza ponad 1,3 kg.
-
lepsze od maty byłyby włókna ciągłe. mata to lekko sklejone preparacją cięte włókna. przy przesycaniu żywicą trzeba starać sie pozostawić jak najmniej pęcheżyków powietrza w masie pamiętając równocześnie żeby nie było za dużo żywicy - żywica jest tylko mAtrycą trzymającą włókna. dobrze by było jakbyś dał rade to jeszcze delikatnie sprasować.
przez dobór różnych gatunków włókna szklanego można otrzymać pręt o różnej sztywności.
przez dobór różnych gatunków włókna szklanego można otrzymać pręt o różnej sztywności.
-
-
z włókien ale węglowych robią wędziska. Bardzo sprężyste i super wytrzymałe. ale tu minus, można je trafić chyba tylko na stronach amerykańskich wędkarzy a i to rzadko.