Celowo napisałem "praktycznie", bo oczywiście, że istnieje, w tym nowa broń wyczynowa cp i tak, dalej ale to chyba jasne, że w tym wątku mowa jest wyłącznie o broni cp kupowanej bez pozwolenia w internecie bo to jest masówka i to zostało uwolnione - i w ten sposób, bez kwitów, nikt nie kupuje żadnej lefoszki czy innego tarczowca, tylko to, co można tak kupić, to znaczy właśnie to, co jest legalne, czyli "praktycznie" wszystko. A jak komuś wisi na ścianie rodzinna dubeltówka lefoszka to też raczej nie będzie nią machał pod monopolem i policja ma raczej marne szanse, aby na nią trafić. Ponieważ jak twierdzi policja, a Ty poniekąd to potwierdzasz, system informatyczny policji nie daje możliwości wyodrębnienia statystki czarnoprochowców zwłaszcza jeszcze z rozbiciem na legalne i nielegalne - to mogę bazować wyłącznie na tym, że nie obiło mi się o uszy, aby gazety pisały o takim wypadku (nielegalnej cp). Choć prawo wielkich liczb działa i w masie pewnie się zdarzają, ale jak sięgam pamięcią wszystkie doniesienia były o "koltach z internetu". Bez statystyk to jest bicie piany. Skoro nawet w związku z tym nie wiadomo, ile broni cp było przed uwolnieniem (legalnej i nielegalnej) - a ile przybyło po uwolnieniu. Bo na przykład jeśli stosunek tych dwóch liczb jest jak 1:5 czy 1:10 to komponenta innych rodzajów cp niż te legalne bez zezwolenia jest praktycznie całkowicie pomijalna w takich dociekaniach jak nasze. A myślę, że tak ten stosunek może się kształtować.
ukłony...