Proszę Cię Tarnow, nie zabijaj mnie śmiechem. Sam fakt, że wymieniając zasługi kosmiczne Polski w świecie "pełnonocnik" MON ds. kosmosu jest w stanie wymienić zaledwie dwa fakty, z czego drugi to że "studenci z Politechniki Warszawskiej wynieśli na orbitę dwa satelity PW-Sat 1 i PW-Sat 2" mógłby mnie zabić śmiechem natychmiast, gdyby nie to, że mam dziś jakiś ponury nastrój. Te satelity to proste, szkolne urządzenia, miniaturki pośród 800 im podobnych CubeSatów, które znalazły się na orbicie. Wynieśli na orbitę? Bzdura, czym niby mieli je wynieść? Procą? Wyniosły je komercyjne rakiety Vega i Falcon 9 (w tym drugim wypadku rakieta miała na pokładzie ponad 60 podobnych mikro-satelitów). Przy czym z Vega się udało, bo dali nam miejsce za darmo. Jakież to wojsko nasze ma możliwości satelitarne, poza korzystaniem z zewnętrznych źródeł obrazowania, łączności itd? Jesteśmy z tym tak głęboko w czarnej d. nawet biorąc pod uwagę nie satelity tylko ogólniej drony, że łzy lecą, nieważne, czy się patrzy na filmiki z Turcji, Karabachu czy Iranu.
ukłony...