Zgłoś ewentualne błędy w działaniu forum!!!

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
maziek
Posty: 8167
Rejestracja: 9 września 2006, 22:46

Re: Zgłoś ewentualne błędy w działaniu forum!!!

#76 Post autor: maziek » 26 grudnia 2010, 21:00

Alleluja i do przodu!
ukłony...

klaver

Re: Zgłoś ewentualne błędy w działaniu forum!!!

#77 Post autor: klaver » 26 grudnia 2010, 21:11

Posty wrócą. Niedługo.

Awatar użytkownika
jac-t
Posty: 2133
Rejestracja: 23 kwietnia 2005, 16:59
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Re: Zgłoś ewentualne błędy w działaniu forum!!!

#78 Post autor: jac-t » 26 grudnia 2010, 23:05

Wczoraj temat założyłem o broni dla OSS, odpalam rano aby zobaczyć co mądrego napisaliście, a tu awaria, posty zniknęły. Ja Wam mówię, że to jakaś reżimowa agentura hakuje nasze serwery :!: :lol:
"Nie dający spokoju problem jest jak piękna kobieta. Jeżeli nie wiesz jak go rozwiązać, to należy się z nim przespać." - moje
"Dalekosiężne plany mają to do siebie, że są jak króliki - często się walą." - moje

klaver

Re: Zgłoś ewentualne błędy w działaniu forum!!!

#79 Post autor: klaver » 26 grudnia 2010, 23:38

Dla wyjaśnienia:
po padnięciu forum do dyspozycji był tylko zapis bazy danych z dnia 19.11. I na tej kopii zostało postawione forum na szybko. Potem udało się odzyskać najświeższe dane, tj. z dnia 09.12.
Ale w wyniku takiego obrotu sprawy trzeba było wybrać, albo zachować 100 postów napisanych po 10.12 (głównie na temat padnięcia forum), albo ponad 700 postów napisanych w dniach 19.11-09.12.

Co logiczne, lepsze jest więcej treści - a więc stanem wyjściowym będzie 09.12. Ale te posty napisane po awarii też nie przepadną. Postaram się je przerzucić. Kika (na próbę) zresztą już jest. Troszkę cierpliwości proszę 8)

To już trzeci serwer na którym forum stoi w tym miesiącu. Miejmy nadzieję, że ostatni :roll:

Awatar użytkownika
maziek
Posty: 8167
Rejestracja: 9 września 2006, 22:46

Re: Zgłoś ewentualne błędy w działaniu forum!!!

#80 Post autor: maziek » 27 grudnia 2010, 10:22

Brawo, wróciły nawet moje zarchiwizowane wiadomości :) . Oraz jedna wiadomość nadana do mnie 9 grudnia się odnalazła (wcześniej nie dotarła ;) ).
ukłony...

Awatar użytkownika
maziek
Posty: 8167
Rejestracja: 9 września 2006, 22:46

Re: Zgłoś ewentualne błędy w działaniu forum!!!

#81 Post autor: maziek » 28 grudnia 2010, 13:29

P.S. - czy można zmienić (czy może raczej ustawić) ikonkę (favicon) która się wyświetla na pasku przeglądarki, kiedy jest się na stronie? W tej chwili jest to zmniejszona do kwadracika fotka "motyw przewodni" strzeleckiej (czyli ta rzucona na pałatkę sterta broni) co po pomniejszeniu do rozmiaru 5x5 mm jest mało czytelne. Wiem, że drobiazg, ale na ogół mam b. dużo zadokowanych kart (czyli widoczne są właśnie wyłącznie ikonki) i kiedy nie są one znaczne to trochę się gubią.

Np. takiej (moja, można używać): Obrazek
ukłony...

klaver

Re: Zgłoś ewentualne błędy w działaniu forum!!!

#82 Post autor: klaver » 28 grudnia 2010, 21:52

Ikona zmieniona. Ta zrobiona z loga była tymczasowa :)

Ale jest pewien haczyk. Przeglądarki jeszcze przez pewien czas będą wyświetlać tą starą :(
Jakby ktoś jednak chciał ją sobie ręcznie odświeżyć to tutaj pokazane jak (Firefox):
http://www.pcmech.com/article/clearing- ... he-how-to/

Awatar użytkownika
waliza
Site Admin
Posty: 8513
Rejestracja: 30 marca 2004, 21:28
Lokalizacja: Teneryfa, albo inna wyspa z taka samą flagą
Kontakt:

Re: Zgłoś ewentualne błędy w działaniu forum!!!

#83 Post autor: waliza » 29 grudnia 2010, 01:47

Explorer favicona nie wyswietla. Nie wiem czy to tak juz musi byc czy da sie to ustawic. Na firefoxie dziala. Mi tam favicon do zycia nie potrzebny.
nie chcę mieć racji, szukam prawdy/ Baikal 27/ Weatherby PA08/ Hatsan Escort Magnum.

Awatar użytkownika
maziek
Posty: 8167
Rejestracja: 9 września 2006, 22:46

Re: Zgłoś ewentualne błędy w działaniu forum!!!

#84 Post autor: maziek » 29 grudnia 2010, 10:41

Wszystko gra i buczy :) !
ukłony...

Awatar użytkownika
Apolinary Koniecpolski
Posty: 2070
Rejestracja: 19 lipca 2008, 11:05
Lokalizacja: Smolanka

Re: Zgłoś ewentualne błędy w działaniu forum!!!

#85 Post autor: Apolinary Koniecpolski » 23 stycznia 2011, 15:08

Ciekawa sprawa, dodałem obrazek - ale nie widzę go jak długo nie jestem zalogowany.
W czym rzecz?
Nie chcę mieć racji, w zupełności wystarczy że Was poróżnię lub choć rozdrażnię.
W sprawie prawdy proszę zgłaszać się do walizy Obrazek

klaver

Re: Zgłoś ewentualne błędy w działaniu forum!!!

#86 Post autor: klaver » 23 stycznia 2011, 15:53

Na moje to zależy od charakterystyki serwera na którym jest obrazek.

Awatar użytkownika
Apolinary Koniecpolski
Posty: 2070
Rejestracja: 19 lipca 2008, 11:05
Lokalizacja: Smolanka

Re: Zgłoś ewentualne błędy w działaniu forum!!!

#87 Post autor: Apolinary Koniecpolski » 3 czerwca 2011, 18:57

1) Czy jest jakaś szansa na powrót "tabelki" z wszelkiej maści ϕ,¼, ¾, ½, ², ±, ³, itp. przydatnymi duperelkami?
Pamiętanie kodów ASCII czy też zabawa z "tablicą znaków", choć możliwe, to są dosyć upierdliwe.

2) Może warto by było wprowadzić jakieś pytanie/pytania przy rejestracji (proste acz podchwytliwe, np. jaki kaliber ma lufa pod nabój 9x19 parabellum)?
Z miejsca ubyło by zaśmiecających forum "osobników" pokroju klffyh2011 (że najświeższym przykładem się posłużę), ale też wszelkiej maści dzieci neostrady próbujących kupić "cokolwiek".
Nie chcę mieć racji, w zupełności wystarczy że Was poróżnię lub choć rozdrażnię.
W sprawie prawdy proszę zgłaszać się do walizy Obrazek

Phouty
Posty: 5468
Rejestracja: 25 sierpnia 2008, 05:05
Lokalizacja: Terytorium Pod Obcą Okupacją

Re: Zgłoś ewentualne błędy w działaniu forum!!!

#88 Post autor: Phouty » 9 czerwca 2011, 10:28

Przed chwilą zauważyłem inwazję mechanicznych kosmitów, czy też innych botów. (A może to odwet jakiegoś niezadowolonego ogłoszeniowca)? :twisted:
Może jednak by wprowadzić jakąś weryfikację przy rejestracji? Tak jak proponował Apolinary w poście powyżej, albo te "pokręcone cyferki i literki", ażeby się roboty nie rejestrowały!
Albo tak, jak niektóre fora robią, że trzeba podać przy rejestracji swój "twardy email adres", poczekać na zatwierdzenie przez admina i po zweryfikowaniu i zatwierdzeniu dostaje się przypadkowy numer tymczasowego hasła, pozwalający na dostęp i utworzenie własnego hasła.
Ale ktoś się niestety musi tym cały czas zajmować!
No good deed goes unpunished.
Μολων λαβε
"Przykro mi ale demokracja daje tylko złudzenie udziału we władzy." [bartos061]

Awatar użytkownika
P_iter
Posty: 392
Rejestracja: 22 listopada 2009, 20:46
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zgłoś ewentualne błędy w działaniu forum!!!

#89 Post autor: P_iter » 9 czerwca 2011, 11:13

Faktycznie. Chyba jakaś inwazja. Można zrobić podstawową weryfikację kodową, albo zatwierdzenie pierwszych pięciu postów przez Admina lub Moderatora. To by było lepsze...
Pozdrawiam
P_iter

Awatar użytkownika
Gwena
Posty: 342
Rejestracja: 17 sierpnia 2010, 23:03
Lokalizacja: Kraków

Re: Zgłoś ewentualne błędy w działaniu forum!!!

#90 Post autor: Gwena » 9 czerwca 2011, 13:57

Z praktyki: najlepsze zabezpieczenie jest w formie pytania (z jednego forum: Jak nazywała się Kasztanka klacz Piłsudskiego?). Znaczki niestety są czasami łamane przez booty. Owszem ze statystyk mojego forum wynika, ze udaje się to rzadko (1 na 50) ale jednak czasami się przebijają, lub czasem nie mamy do czynienia z bootem, a z osobą która sobie poradzi z tym zabezpieczeniem. Jednak do odpowiedzi na pytanie jest konieczna znajomość polskiego co likwiduje następne 90% prób spamu.

Zatwierdzanie pierwszego postu przez Admina, jest też dobrą metodą, ale najbardziej uciążliwą zarówno dla admina jak i użytkownika.
Vis, Ruger 22/45, Tanfoglio Limited, Bersa 22 i CP

ODPOWIEDZ